ReutersReuters

Türkiye ekonomisi Q3'te %2.1 ile beklentinin altında büyüdü, çeyreklik bazda daralma ve resesyon görüldü

Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllık bazda %2.1 ile beklentilerin altında büyürken, çeyreklik bazda ise 0.2 daralma kaydedildi.

İkinci çeyreğe ilişkin revizyon ile birlikte üst üste iki çeyrek daralma, dolayısıyla resesyon görülmüş oldu. Hem ekonomistler hem de ekonomi yönetimi iç talepteki dengelenmeye, dış talebin ise büyümeye artan katkısına dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, GSYH bu yılın üçüncü çeyreğinde Reuters anketindeki %2.6 artış beklentilerinin oldukça altında %2.1 arttı.

Ekomistler son çeyrekte daralmanın devam etme ihtimalinin zayıf olduğunu, böylece büyümenin yılı %3 civarında ve %3.5 olan güncel hükümet tahminlerinin altında tamamlayacağı görüşünde.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek verilere ilişkin açıklamasında, büyümenin öngörüleri doğrultusunda ılımlı ve dengeli seyrettiğini söyledi.

Şimşek enflasyondaki düşüşle birlikte artan öngörülebilirlik, ticaret ortaklarındaki toparlanma, küresel ticaretteki iyileşme ve destekleyici küresel finansal koşullar sayesinde gelecek yılın ikinci yarısından itibaren ekonomik aktivitenin ivme kazanmasını öngördüğünü söyledi.

Verilere göre takvim etkisinden arındırılmış GSYH üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %1.9 arttı. Mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH bir önceki çeyreğe göre %0.2 daraldı. Revizyon sonrası ikinci çeyrek daralması da %0.2 oldu.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Hakan Kara, "Üçüncü çeyrekte yüksek enflasyon ve ekonomide küçülme anlamına gelen stagflasyon yaşanacağını öngörmüştüm. Öyle de oldu. Bundan sonraki dönemde ise stagflasyon değil dezenflasyon ihtimali daha yüksek. Yani büyüme bir süre daha zayıf seyrecek fakat enflasyon eğilimi iyileşecek" dedi.

Türkiye ekonomisi veriye baz oluşturan dönem olan 2023 yılı üçüncü çeyrekte %6.5, geçen yılın tamamında ise %5.1 büyüdü.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, "Büyüme trendinin gücüne ilişkin göstergeler belirgin zayıflamaya işaret etti... Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi bir önceki çeyreğe göre %0.2 azalış göstererek büyüme eğiliminin belirgin zayıfladığına işaret etti. İkinci çeyrek değişimi de %0.2 azalış olarak revize edildiğinden teknik tanımı ile resesyona girmiş olduk" dedi ve ekledi:"

"Son çeyrekte çeyrekten çeyreğe yatay seyir olması durumunda yıllık büyüme %2.9 gerçekleşecek. Bu doğrultuda, bu yıl için %3.0 olan büyüme beklentimizde risklerin dengeli olduğunu düşünüyoruz."

TÜİK 2024 ikinci çeyrek için daha önce %2.5 olarak açıkladığı büyümeyi %2.4 olarak revize ederken, 2024 birinci çeyrek için daha önce %5.3 olarak açıkladığı büyümeyi %5.3'te sabit tuttu.

Đăng nhập hoặc tạo tài khoản miễn phí trọn đời để đọc tin tức này

Thêm tin tức từ Reuters

Thêm tin tức