Merhabalar. Uzun ve kapsamlı bir analiz olacak. Şimdiden kendinizi buna hazırlayın. Başlamadan önce daha güncel gelişmeler için @emirthesargon kullanıcı adıyla twitter üzerinden takibe alabilirsiniz.
Konu başlıkları sırasıyla şu şekilde olacaktır;
Toplam Market Değerindeki Ayrıntı, Mart ekonomik verileri, Ruslar ve Kripto, FED'in Savaş Tutumu, Emtia Fiyatları Ve Enflasyon.
1)TOPLAM MARKET DEĞERİNDEKİ FARK EDİLMEYEN AYRINTI
Arkadaşlar piyasalarda marj açma konusu vardır. Bunu tam anlamıyla kavramadan önce sizlere bir örnek vermem gerekiyor; Geçtiğimiz aylarda twitter üzerinden ethereum ile bitcoin arasındaki marjın çok fazla açıldığı dolayısıyla da dikkatli olunması gerektiği sinyalini vermiştim. Özetle durum şu şekildeydi; bitcoindeki ciddi düşüşlere rağmen ethereum 4000 seviyesinde tutunmayı başarıyordu. Elbette bu durum sosyal medyada; "ethereum çok güçlü duruyor, altların gücü" gibi altı boş söylemlerle destekleniyordu.
Biz ise olaya şu açıdan yaklaştık; Ethereumdaki aynı duruş geçmişte de olduğu ve sonrasında daha sert düşüşlerin geldiğini tablolar üzerinden anlattık. Yani burada demek istediğim; bitcoin düşüşüne rağmen ethereum yeteri kadar düşmüyorsa burada dikkatli olunması gerektiği, aradaki makasın arttığını belirtip sonrasında daha güçlü düşüşlerin gelebileceği üzerine dikkatleri çektik. Nitekim bu uyarından sonra ethereum 4000 seviyelerinden 2200 seviyelerine kadar serbest bir salınıma geçti.
Marj açılması durumunu biraz anladığınızı düşünüyorum. O halde toplam marketteki fark ettiğim marj açılmasından biraz bahsedeyim. Sanıyorum ki çoğunuz mayıs çöküşünde buradaydı.
Mayıs çöküşünde toplam piyasa değeri 1 Trilyon seviyelerine kadar bir düşüş gösterdi. Bu düşüşü FED'in ciddi anlamda piyasaları desteklediği, küresel piyasalarda bir problem olmadığı vakitte gerçekleştirdi yani küresel piyasalar ve merkez bankalarının para politikaları bakımından herhangi bir negatiflik olmamasına rağmen toplam piyasa değeri 1 trilyon dolara kadar bir düşüş gerçekleştirdi.
Değinmek istediğim nokta şu; Şu an tabloya baktığımızda marketin tüm bu negatif haber akışları ve sıkılaşmaya giden merkez bankalarına rağmen 1,5 trilyon dolar seviyelerinden tekrardan tutunduğunu görüyoruz. Bu durum yine sıradan kişilerce şöyle algılanabilir; "Tüm bu negatifliklere rağmen market tutunuyor, kripto çok güçlü vs vs" Böyle bakılmaması gerekiyor.
Sorgulamamız gereken nokta şu; sıkılaşan merkez bankaları ve negatif haber akışlarına rağmen toplam piyasa değeri 1.5 trilyon dolar seviyelerinden dönüş gerçekleştiriyor veya buraya tutunuyor. Mayıs ayında tüm pozitif havaya rağmen 1 Trilyon market değerine kadar düşen piyasa tüm bu negatifliklere rağmen nasıl düşmüyor? İşte buna marj açma diyoruz.
Mayıs ayında tüm pozitif havaya rağmen 1 Trilyon seviyelerine gelen toplam piyasa değeri, şu anki negatif havaya rağmen 1,5 Trilyon seviyelerinde tutunuyor. Burada bir marj açma söz konusudur. Bu tarz hareketleri fark edince genel piyasa adına bir nebze daha dikkatli olmak gerekiyor. Peki piyasa neden bunu yapar?
Konudan bağımsız şunu söylemek istiyorum; piyasa yapıcıların ellerindeki ürünleri birilerine satabilmesi için birilerinin de alması gerekiyor. Benim düşünceme göre marj açma işlemi bunun en kolay yolu. Yine bir örnek vermek gerekirse; bahsettiğimiz ethereumda açılan marj altlara olan güveni sağlamış olabilir ve bu sayede piyasa yapıcılar daha fazla müşteri bulmuş olabilirler. Şu an yapılan ise genel piyasaya yapılıyor. Çok fazla uzatmadan, burada bir nebze de olsa genel market adına riskimiz olduğunu belirtmek isterim.
2)MART EKONOMİK VERİLERİ
Kripto para piyasalarında birçok kişi ekonomik veriler ve merkez bankaları para politikalarıyla ilgilenmiyor. Daha çok herkes teknik kullanarak kısa vadeli öngörülere göre yatırım veya işlem yapıyor. Bu durumun yanlış olduğunu uzun zamandır teknik analiz yapan biri olarak söylüyorum. Makro ekonomik veriler ve merkez bankalarının yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüp, bunlara göre hamle almanın daha güvenli olduğu düşüncesindeyim. Konumuza geçecek olursak;
Mart ayının ilk haftasında; enflasyon, işsizlik oranları, saatlik ücretler, tarım dışı istihdam, özel sektör istihdamı gibi birçok önemli ve kritik ekonomik veriler gelecek. Buradaki verilerin neler anlam ifade ettiğini bilmiyor olabilirsiniz. Belki de bu yazı sizi bu verileri araştırmaya iter ve finansal okuryazarlığınız biraz daha gelişir.
Bu veriler önemli neden? Bildiğiniz üzere ABD tarafında en son gelen enflasyon verisi %7.5 olarak yeni bir zirve şeklinde gerçekleşmişti. Mart ayında gelen bu verilerle enflasyonda yeni bir zirve daha görülüp görülmeyeceği yakından takip edilecek. Bu durum piyasalarda ciddi oynaklıklara sebep verebileceği için oldukça kritik ve önemli olacağını düşünüyorum.
Enflasyon konusunda ise çokça duyduğunuz bir cümleye değinmek isterim; "Enflasyon çok hızlı yükseliyor, kimse bu ortamda parasını nakitte bırakmaz paralar borsalara akar" Eminim ki bu tarz cümleleri çok sık duydunuz.
Arkadaşlar burada odaklanmanız gereken nokta enflasyon değildir. Odak noktası faizdir çünkü enflasyon faizi çağırır! Daha yüksek enflasyon daha yüksek faizi çağırır! Daha yüksek faiz ise borsaların canını daha fazla sıkabilir. Asıl odak noktası bu olmalıdır. Yani sürekli zirvelerle giden bir enflasyon FED tarafından gelecekte daha ciddi faiz artırımlarıyla önlenmeye çalışılabilir bu durum da riskli enstrümanların hiç hoşuna gitmeyecek bir durumdur.
Buradaki bilgisizliği de çözdüğümüzü düşünüyorum.
3)RUSLAR VE KRİPTO
Bildiğiniz üzere bitcoinde bir gün içinde ciddi bir artış gözlemledik. Bu artışın zaten teknik izahını daha öncesinden twitter'de paylaşmıştık.
Tabii teknikten ziyade akıllara; "Bu artış ruslardan mı kaynaklanıyor?" gibi sorular gelmesi gayet normal.
Evet bu artış ruslardan kaynaklanıyor olabilir fakat olmayadabilir. Yani iki seçeneğimiz var; gerçekten bu gelen ciddi artış ruslardan kaynaklanıyor veya teknik bir hareket. Bu konuda maalesef sizlere bir şey söyleyemeyeceğim zira elimde objektif olan hiçbir veri yok. Bu yüzden artışın sebebi ruslardır veya şudur gibi kesin hükümler sunamayacağım fakat şuraya değinmek isterim;
Umarız artık teknik bir harekettir (teknik olarak zaten potansiyeli vardı. bahsetmiştik.) Neden umarım? Arkadaşlar eğer gerçek anlamda ruslar buraya yöneliyorsa ve batı bunu fark ederse kripto sektörüne de çok ciddi darbeler gelebilir. Zira batı Rusya'ya zarar verebilmek için savaşmayı değil ekonomik olarak onları çökertme yolunu seçti. Bu yüzden Rusya'yı ekonomik olarak koruyabilecek her türlü enstrümana zarar verme gibi bir durum sözkonusu.
O yüzden umarım bu hareketler teknik sınırları içerisinde kalır. Zira bu sektörün batı tarafından öldürücü yaptırımlara maruz kalmasını kimse istemez. Batı sermayesinin kabul etmediği ürünler çok büyük problemler yaşarlar.
4)FED'in SAVAŞ TUTUMU
Bildiğiniz üzere 15-16 Mart FED toplantısı gerçekleşecek. Savaş riskleri ortaya çıkmadan ve piyasalara yansımadan önce FED tarafından beklenilen hamle %0,5 yönünde bir faiz artışıydı fakat savaşın gündemi yoğun bir şekilde meşgul etmesi ve fiyat olarakta küresel enstrümanları yansıması sonucunda %0,5 olan faiz artışı şu an için %0,25 olarak düşünülüyor.
Yani gündemdeki savaştan dolayı piyasaların etkilenmesi bir de FED'in sert hamlelerle piyasalara daha derin yaralar vurması beklenmiyor. Mart ayında halen bir faiz artışı öngörülüyor. Şu an için bu yukarıda da belirttiğim üzere önceki beklentiden daha az bir faiz artışı. Bazı kesimlerden faiz artışı gerçekleşmeyecek beklentileri de var fakat şu an için bu durumun biraz daha zor olduğunu düşünüyorum. Peki her türlü senaryoyu ele almak gerekirse;
-%0.5'lik bir faiz artışı gelirse neler olabilir? Eğer böyle bir faiz artışı tercih edilirse beklenti üzeri bir faiz artışından dolayı piyasaları ciddi sarsabilir fakat orta uzun dönem enflasyon konusunda yapılabilecek en iyi hamlelerden birisi olur. Enflasyon daha kısa sürede kontrol altına alınabilir. Yani bu faiz artışı kısa vadede piyasalara ciddi negatif yansıyabilir fakat orta uzun vadede enflasyonun daha kolay kontrol altına alınabileceği ihtimaline karşın daha uzun periyotlarda piyasaları pozitif etkileyebilir.
-%0.25'lik bir faiz artışı gelirse neler olabilir? Böyle bir faiz artışı beklentiler doğrultusunda olur ve piyasaların yukarıda bahsettiğimiz %0.5'lik faiz artışına nazaran çok ciddi negatif etkilenmeyeceğini düşünebiliriz. Belki de kayda değer çok ciddi hareketler de olmayabilir fakat bu durum orta uzun vadede akıllara şu soruyu getirecektir; FED'in sert bir faiz artışı yapamaması enflasyondaki güçlü duruşun devam etmesine yol açabilir ve bu durumda FED gelecekte daha sert faiz artırımlarına ihtiyaç duyabilir. Bu durum da orta-uzun vadede piyasalara negatif yansıyabilecek bir unsurdur.
-Peki FED hiç faiz artırmazsa ne olabilir? Bu durum kısa vadede piyasalara pozitif yansıyabilir fakat akıllara çok daha problemli sorular getirecektir. FED'in martta faizi pas geçmesi, enflasyondaki güçlü duruşun devamı anlamına gelecek ve FED mart ayında artırmadığı faiz ile gelecek toplantılarda çok daha sert faiz artırımlarına ihtiyaç duyacak. Bu durum orta-uzun vadede piyasaları derinden sarsabilecek bir durum. Yani faizi pas geçmek anı kurtarabilir fakat daha uzun periyotlarda daha büyük problemlere yol açacaktır.
5)EMTİA FİYATLARI VE ENFLASYON
En son açıklanan ABD enflasyonu %7,5 olarak gelmişti. Bu enflasyon geldiğinde petrol 80 usd seviyelerindeydi.
Günümüzde ise savaş riskleri sebebiyle 105 usd seviyelerine kadar çıkmış durumda. Bu durum enflasyondaki güçlü duruşu destekleyen önemli verilerden bir tanesi.
Aynı zamanda Rusya krizi sebebiyle buğday gibi önemli emtiaların da ciddi anlamda yükselmesi yine enflasyondaki güçlü duruşa destek verecek. Aynı zamanda covid kaynaklı tedarik zincirlerinde yaşanan problemler dolayısıyla da enflasyondaki güçlü duruş devam ediyor.
Özetle enflasyonu destekleyen birçok veri var bir de bunlara merkez bankalarının neredeyse negatif faize dayanan para politikalarını ekleyince ortaya ABD tarihinde görülmemiş bir enflasyon çıkıyor.
Bir yandan savaş riskleri, bir yandan enflasyonu destekleyen emtia fiyatları, bir yandan savaş riskleri dolayısıyla etkili hamle yapamayacak olan FED olunca tüm oklar yine daha güçlü enflasyona yöneliyor. Daha güçlü enflasyon ise gelecekte daha güçlü faiz artışları anlamına geliyor.
Açıkçası orta-uzun dönem adına çok kritik zamanlardan geçtiğimizi düşünüyorum. FED'in tüm bu verilere göre nasıl aksiyonlar alacağını yakından takip etmek gerekiyor.
Kripto para piyasalarında 2017 Düşüşünü görmemiş, 2018 çöküşünü yaşamamış, 2020 Krizinde ne yapacağını şaşırmış kişilerin popülist yorumları ve fiyat odaklı yani sadece düştü ya da çıktıya odaklanan kişilerin fikirlerine itibar etmemeniz gereken dönemlere giriyoruz. Son olarak şundan da bahsetmek isterim; Ben hiçbir zaman belli bir yönün fanatiği olmam yani yükseliş veya düşüş gelince sevinmem veya üzülmem. Amacım her zaman piyasalarda neler olabileceğini verilerle birlikte düşünmek ve görebilmektir.
Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkürler. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.
Thông tin và ấn phẩm không có nghĩa là và không cấu thành, tài chính, đầu tư, kinh doanh, hoặc các loại lời khuyên hoặc khuyến nghị khác được cung cấp hoặc xác nhận bởi TradingView. Đọc thêm trong Điều khoản sử dụng.