Destek ve Direnç hatları/seviyeleri, herhangi bir emtianın aşılamayan fiyat göstergelerini belirlerler.
Mesela bir VITE fiyatının haftalık periyotta aşamadığı seviye, onun haftalık direnç seviyesidir. Eğer fiyatlar bu seviyeyi kırıp yukarı giderlerse, o zaman bu seviye bir haftalık desteğe dönüşür. 🤔
Direnç seviyesinde satıcılar daha baskın, kuvvetli, kalabalıktır. Alıcıların atılan topları karşılayacak gücü kalmamıştır. Atak üstüne atak gelir ve sonunda güzelce goller yenir. Direnç hattına çarpan fiyat yenen gollerle düşmeye başlar.
Öyle bir seviyeye gelir ki artık bu dip seviyelerde de, alıcılar çok kuvvetlidir. Savundukları kaleyi bırakmazlar. 🛡 Satıcılar istedikleri kadar atak yapsınlar, şut çeksinler fayda etmez. Kale çok iyi korunuyordur. Buradan aşağıya inemez. 🛡
Fiyatları yükseltici talep toplanır, konsolide olur ve bir yerde yukarı doğru patlar. 🚀 Aynı şekilde fiyatları düşürücü talep de toplanıp, konsolide olup, destek hattını kıracak hacme ulaşırsa, bu sefer de aşağıya gidiş kaçınılmazdır.
Şimdi ben genelde şöyle belirliyorum destek-direnç hatlarını:
1-Haftalık periyotta açıp, buradan fiyatlara en yakın altında-üstünde kapanmış mumların 1-2 tanesini seçip bunların diplerinden/zirvelerinden yatay ışını salıyorum.(Turuncu renkler haftalık dirençler/destekler oluyorlar ana grafikteki gibi)
2-Sonra günlük periyoda geçip, buradan da en fazla mum tepe ve dibine değecek şekilde 2-3 tane destek/direnç hattı (kırmızı) çekiyorum. (İlla mum fitillerinden çekilmesi gerekmiyor. Önemli olan bana bir trend gösterecek yatay veya düşen/yükselen açılı çizgileri çekebilmek. Bu kimiz aman mum fitiline denk gelir kimi zaman da gövdesine. Ancak sürekli gövdelerin ortasından, fitillerin içinden de geçmemesi gerekir.)
3-Nihayetinde 4 saatlik periyodu da açıp, canın isterse, sonuncu destek/direnç hatlarını da (turkuaz) burada belirliyorum.
Sonra yarattığım bu muhteşem esere bakıp, mevcut fiyat hareketleri bu hatların neresinde, trend kırılımı olacak mı, yoksa fiyatlar akümüle-konsolide olacak şekilde yatay mı seyrediyor görebiliyorum.
İndikatörleri de hesaba katarak, özellikle Hacim-RSI-Momentum, bunlara bir de EMA Hareketli Ortalamaları ekleyip, olası bir kırılım hattına alarmları kuruyorum. Buradan alarm gelir gelmez, dirençteyse satıp, destekteyse alım kararı verebiliyorum.
İşte bu kadar dostlar destek ve direnç seviyelerinin hikayesi. Sizler de deneyip kendi yönteminizi geliştirip, güzel güzel trade yapabilirsiniz.
Thông tin và ấn phẩm không có nghĩa là và không cấu thành, tài chính, đầu tư, kinh doanh, hoặc các loại lời khuyên hoặc khuyến nghị khác được cung cấp hoặc xác nhận bởi TradingView. Đọc thêm trong Điều khoản sử dụng.