Eylül ayının son haftasına girerken kritik Fed’in FONC toplantısını geride bıraktık. Bu toplantıda ileriye yönelik olarak bir yönlendirme beklerken piyasalar net bir cevap alamadı ve faiz indirim sürecinin bir döngü – trend haline gelip gelmediği ya da ABD’de resesyon riskinin olup olmadığı konusunu netleştiremediğini görüyoruz. Bu hafta Fed’in ardından gelişmekte olan ülkeler arasında olan Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Meksika’nın faiz kararları olacak. Son olarak Brezilya Fed’in faiz indiriminden feyz alarak politika faizini rekor düşük seviye olan %5,75’e çekmişti. Faiz indirimine katılan ülkeler arasında Endonezya %5,50’den %5,25’e, Hong Kong %2,50’den %2,25’e ve Ürdün %4,50’den %4,25’e çekti. Bu haftanın gündemi küresel piyasalarda öncü PMI verileri olacak. Bir de haftanın son günü açıklanacak olan ABD dayanıklı tüketim mal siparişleri verisi piyasa fiyatlamalarına etkili olabilir.
Türkiye
Bu hafta Türkiye’nin veri haftası yoğun değil. Salı günü sektörel güven endeksleri, imalat sanayi kapasite kullanım oranı gibi verileri açıklanacak. Merkez bankasının faiz indirimleri sonrası gerileyen piyasa faizleri ve bir süredir volatiliteden arınan dolar/TL kuru sonrası piyasalarda canlılık sinyalleri beliriyor. Bu nedenle güven endekslerinde toparlanmaya geçildiği görülebilir. Türkiye’nin siyasi gündeminde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pazartesi günü ABD gezisi başlıyor. Geçen hafta Erdoğan-Ruhani-Putin görüşmesinin ardından ABD ile olan ilişkiler tekrar gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan üç gün sonra başlayacak New York BM gezisi sırasında, gerçekleşecek ABD Başkanı Trump ile görüşmesinde, “güvenli bölge” konusundaki endişelerini doğrudan, muhatabına ileteceğini açıklamıştı. Yine S400 konusu ve Patriot alımı da gündemin önemli başlıklar olacak.
Avrupa
Pazartesi günü Euro bölgesi imalat sanayi PMI rakamları ile haftaya başlayan Avrupa’da bu hafta önemli veri bulunmuyor. 12 Eylül’de gerçekleşen ECB toplantısında alınan genişleyici önlemler sonrasında piyasalar verilere daha hassas hale geldi. Başlayan program, veriler ışığında daha da genişletilebilir. Bu nedenle eylül ayına ait açıklanacak öncü veriler Avrupa genelinde önemli olacak. Salı günü Almanya Ifo anketi ve iki yıllık tahvil ihalesi bulunuyor. ECB’nin mevduat faizini indirmesi sonrası ihalede geçecek faiz oranı merak ediliyor. Cuma günü de Euro Bölgesi tüketici güveni rakamları açıklanacak.
ABD
Pazartesi günü ABD’de PMI verileri ile başlayan hafta salı günü konut fiyat endeksleri ile devam ediyor. Çarşamba günü yeni konut satışları verisinin önem derecesi yüksek olduğu için dolar piyasasında hareketlilik yaratabilir. Perşembe günü ABD’nin ikinci çeyreğe ilişkin son okuma büyüme verisi gelecek. Şimdiye dek iki defa revize dilen veri yeni bir haber akışı olmadığı için fiyatlamalar üzerinde çok etkili olmayabilir. Aynı gün bekleyen konut satışları ve toptan satış stokları açıklanacak. haftanın en önemli gündemi ise cuma günü gelecek dayanıklı tüketim mal siparişleri, kişisel gelir-gider ve kişisel tüketim harcamaları verileri olacak. TÜFE ve ÜFE verilerinin beklentileri aşmasının ardından hanehalkı harcamaları ve dayanıklı mal siparişleri verileri oldukça önemli. Tüketim derecesini en yakından gösteren veriler olduğu için piyasa fiyatlamaları konusunda etkili olabilir.