Kasım ayı majör merkez bankalarının toplantıları bakımından yoğun değil ancak takvimde yer alan gelişmekte olan ülke merkez bankaları toplantıları başta olmak üzere Fed’ i ekim ayında yaptığı 3.faiz indirimi sonrası etkileri takip edilecek. Ekim ayında gerçekleşen Fed ve TCMB toplantılarından çıkan ortak sonuca göre bankaların para politikalarında etkin araç kullandıkları faiz oranlarının seyri gelecek enflasyon verilerine bağlı olacak. Bu nedenle Türkiye ve ABD enflasyon verilerindeki piyasa fiyat oynaklıkları yüksek olabilir. Kasım ayının en önemli başlıklarından birisi de ABD-Türkiye ikili ilişkilerinin seyri olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 13 Kasım’da Trump’ın davetine icabetten yapması planlanan ABD ziyareti, Temsilciler Meclisi’nden Türkiye’ye yaptırım kararı ve sözde Ermeni yasa tasarılarının geçmesi nedeniyle belirsizliğe girdi. Senato’da ne zaman oylanacağı belli olmayan yasa tasarıları her iki ülke arasındaki gerilimi bir hayli zorlayacak gözüküyor. Bu nedenle kasım ayının gündemi tansiyonu artan ABD ve Türkiye ilişkileri olacak. Diğer tarafta kasım ayında Şili’de yapılması planlanan zirve ülkedeki protestolar nedeniyle iptal edildi. Bu Zirve’nin en önemli özelliği ABD –Çin ticaret anlaşmasının birinci fazının imzalanması olacaktı. Henüz daha toplantı yeri ve saati belirlenmediği için anlaşmanın olup olmayacağı yönünde çıkan spekülasyonlar fiyatlamaları da etkiliyor. Kasım ayı içerisinde 6 Kasım Tayland ve Polonya MB, 7 Kasım ‘da İngiltere ve Çekya MB, 14 Kasım’da Meksika MB, 19 Kasım’da Macaristan MB, 21 Kasım’da G.Afrika MB ve son olarak 29 Kasım’da da G.kore MB toplantıları gerçekleşecek.
Türkiye Yeni ayın ilk pazartesisi olan 4 Kasım günü ekim ayı enflasyon verilerini elde edeceğiz. 31 Ekim’de açıklanan yılın son Enflasyon Raporu toplantısında konuşan TCMB Başkanı Murat Uysal tüketici enflasyonunun Ekim'de de tek hanede kalacağını, yılın son iki ayında ise ters baz etkisiyle bir miktar yükseleceğini bildirdi. Uysal yıl sonu enflasyon tahminini % 13.9'dan % 12'ye indirdiklerini bildirdi, faiz indirimleri konusunda ise 'alanın önemli bölümünü kullandıklarını' söyledi. 14 Kasım’da eylül ayına ait sanayi üretim verisi açıklanacak. böylelikle 3.çeyreğe ilişkin sanayi üretimi rakamı belli olacak. Özellikle büyüme rakamı tahminlerinde sanayi üretimi önemli bir yer tutuyor. 15 Kasım Cuma günü işsizlik oranı, bütçe dengesi, TCMB beklenti anketi ile yoğun lokal veri akışı yaşanacak. 29 Ekim’de TCMB’nin Türkiye Finansal İstikrar raporu yayımlanacak. Bu raporda hanehalkı borcu, ekonomide gidişat ve EM’lere göre kıyas ölçütleri yer alırken, raporun geniş ve kapsamlı olması nedeniyle ekonomide rehber görevi görüyor denilebilir.
Avrupa 4 kasım Pazartesi günü Bölge genelinde imalat PMI rakamları açıklanacak. Son dönemde Avrupa ekonomisinde görülen yavaşlama nedeniyle Avrupa Merkez Bankası, 12 Eylül’de Euro Bölgesi ekonomisini canlandırmak için yeni bir tahvil alım programı açıklamış, mevduat faizini de beklentilere paralel olarak 10 baz puan düşürerek yüzde eksi 0,40’dan yüzde eksi 0,50'ye çekmişti. Banka, kasım ayından itibaren ayda 20 milyar Euro tahvil alımına başlayacak. İngiltere ‘nin AB’den ayrılma süreci takip edilirken, anlaşmasız Brexit’in önüne geçebilmek için AB Ocak sonuna kadar İngiltere’ye müddet vermişti. Siyasi belirsizlikler devam ederken, 7 Kasım’da gerçekleşecek BoE toplantısından bir değişiklik beklenmiyor.13 Kasım’da sanayi üretimi, 14 Kasım’da ise Bölgenin üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklanacak. ayın en önemli gelişmesi de büyüme verisi ile 29 Kasım’da açıklanacak kasım ayı öncü enflasyon verisi olacak. 15 Kasım’da ise açıklanacak olan ekim ayına ait enflasyon verisi ikinci okuma olacağı için taze bir veri olmayacak.
ABD Kasım ayının en önemli ABD verisi enflasyon rakamı olacak. Ekim ayındaki toplantıda yılın üçüncü faiz indirimini gerçekleştirerek faiz bandını %1,50-1,75 aralığına çekilen FOMC toplantısı sonrasında konuşma yapan Başkan Powell Dünyanın güçlü bir dezenflasyonist baskı altında olduğunu ifade eden Powell, ABD'nin küresel dezenflasyonist baskılardan muaf olmadığını vurgulamıştı. Enflasyondaki seyir FOMC beklentilerinin şekillenmesi açısından faiz indirimlerine ya tamam diyecek ya da devam. Bu nedenle 2020 öngörülerini şekillendirecek enflasyon verileri önemli olacak. 15 Kasım’da perakende satışlar ve sanayi üretim verisi önemli olacak. Özellikle perakende satışlar ve 27 Kasım’da açıklanacak dayanıklı mal siparişleri verileri fiyatlamalarda oldukça etkili olabiliyor.
Thông tin và ấn phẩm không có nghĩa là và không cấu thành, tài chính, đầu tư, kinh doanh, hoặc các loại lời khuyên hoặc khuyến nghị khác được cung cấp hoặc xác nhận bởi TradingView. Đọc thêm trong Điều khoản sử dụng.