ReutersReuters

Yaptırımların vurduğu Çin teknoloji sektörü Trump ve Harris'in başkanlık olasılıklarını tartıyor

ABD'de gelecek hafta gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanmasının, Çinli teknoloji firmalarının önümüzdeki döneme ilişkin görünümünde Kamala Harris'in kazanmasına kıyasla daha fazla belirsizlik oluşturacağı düşünülüyor.

Şirket yöneticilerine göre, Trump'ın öngörülemez tarzı sebebiyle, başkan seçilmesi durumunda halihazırda yaptırımların vurmuş olduğu sektör artan kısıtlamalarla karşıya karşıya kalabileceği gibi rahatlayabilir de.

Cumhuriyetçilerin adayı olan eski başkan Trump, 2017 ila 2021 yılları arasındaki başkanlık döneminde adil olmayan ticaret uygulamaları ve ulusal güvenliği gerekçe göstererek Çin'e yüksek teknoloji ihracatını yasaklamış ve Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşını başlatmıştı.

Çinli teknoloji şirketlerinin yöneticileri, Trump'ın hırçın yaklaşımının ani ve geniş kapsamlı gümrük vergileri siciliyle birleştiğinde ABD'nin müttefiklerini tedirgin edebileceğini ve eşgüdümlü çabaları baltalayabileceğini söylediler.

Trump'ın anketlerde başabaş gittiği Demokrat rakibi Kamala Harris'in, Çin'in teknolojik ve askeri gelişimini yavaşlatmak için ihracat kontrollerinde düzenli ve kademeli değişiklikler yapma ve uluslararası ittifaklardan yararlanma politikasını sürdürmesi bekleniyor.

Öte yandan gözlemciler, kim kazanırsa kazansın, Çin Denizi'nin güneyindeki toprak anlaşmazlıklarında daha iddialı hale gelen, kendi toprağı olarak gördüğü Tayvan çevresindeki donanma ve hava kuvvetleri faaliyetlerini artıran ve Ukrayna ile savaşan Rusya ile ilişkilerini kuvvetlendiren Beijing'i engellemek için yeni kısıtlamalar getireceğini bekliyorlar.

Reuters tarafından incelenen ve Çinli endüstri grupları, düşünce kuruluşları ve aracı kurumlar tarafından yayımlanan analizlerde yer alan görüşlere göre; öngörülebilirlik birçok şirket yöneticisinin Harris'i tercih etmesini sağlasa da, bir yandan da Trump'ın kararsız yaklaşımının Çin'in lehine olabileceğini öne süren analizler de var.

Yarı iletken üreticilerine hammadde tedarik eden Çinli firmalara yönelik Temmuz ayında yayınladığı analizde Material Energy Times, Harris'in mevcut Başkan Joe Biden'dan devralacağı politikaların "daha uzun vadeli, koordineli ve öngörülebilir olduğu, bunun da Çin'in yarı iletken endüstrisine yönelik daha istikrarlı ancak daha uzun vadeli zorluklar yaratabileceğini" ifade etmişti.

Analizlerin yarısı, Çin'in yarı iletken sektörüne yönelik ihracat kontrollerinin ve yaptırımların kuvvetlendirilmesi olasılığının artması nedeniyle Trump'ın zaferini kısa vadede olumsuz olarak değerlendiriyor.

Trump başkanlığı döneminde milyarlarca dolar değerinde Çin malına gümrük vergisi getirmiş ve çip üreticisi SMIC 981 ile telekomünikasyon devi Huawei (HWT.UL) gibi şirketlere yaptırım uygulamıştı.

Haberin orijinali için tıklayınız:

ÖNEMLİ: Bu haber, linkleri yukarıda belirtilen haber ya da haberlerden derlenmiştir. Tam çevrilmiş metin olmayabilir.

Đăng nhập hoặc tạo tài khoản miễn phí trọn đời để đọc tin tức này

Thêm tin tức từ Reuters

Thêm tin tức