Merhaba, sizlere bazı gerçeklerden bahsedeceğim. (TRM2 analizimde de bunu paylaştım, aşağıya linki koyuyorum bakarsınız) USDTRY
Gördüğünüz grafikte mavi çizgi M2 para arzını gösteriyor. Turuncu çizgi ise USD/TL grafiğini gösteriyor. M2'nin ne olduğunu şöyle açıklayabiliriz.
M0 = (Dolaşımdaki Banknotlar + Madeni Paralar) – Banka kasalarındaki nakit M1= M0’a bankalarda bulunan vadesiz mevduatın da eklenmesiyle ortaya çıkar. M1 = M0 + Vadesiz Mevduat+ Çekler M2= M1’e vadeli mevduatların eklenmesiyle bulunur. M2 = M1 + Vadeli mevduat Yani M2= Dolaşımdaki tüm banknot ve madeni paralar + Vadeli ve vadesiz mevduatlar+ Çekler
Bilmemiz gereken bazı temel kurallar vardır.
1. Bir ekonomide para arzı hızla artıyorsa, faizler düşer ve enflasyon artar. 2. Ekonominin büyüyebilmesi için borçlanma faizlerinin azalması lazım. Merkez Bankası politika faizini düşürürse kredi faizleri iner, daha rahat borçlanma, daha çok harcama, daha çok yatırım, daha çok istihdam olarak geri döner. Ama borçlanma faizleri düşmüyor aksine artıyor.
Neden mi? Çünkü enflasyon beklentisini düşürmeden politika faizini düşürmek ve piyasa faizlerinin de düşeceğini beklemek ancak üniversite diploması bile olmayan ama ben ekonomistim diyenlerin yapabileceği bir şey. Çünkü piyasa faizi gelecek enflasyon beklentisi ve ileriye dönük riskler hesaba katılarak belirlenir. Geleceği karanlık gören hangi finansal kuruluş size düşük faizli kredi verir? O yüzden politika faizi düşse bile piyasa faizi enflasyon beklentisi ve risk pirimi yüzünden yükselecektir. Bakınız CDS Pirimi. Bu yüzden "dış güçler, falanca filanca yüzünden hep bunlar" demeden önce ekonomi 101 okuyalım lütfen.
3. Döviz kuru para arzıyla birlikte hareket eder, eğer kuru baskılar para arzını artırırsanız, kur elinizde patlar.
1 Ekim -1 Kasım 2021 arasındaki kur zıplamasına bakmanızı rica edeceğim. Para arzı artırılırken dövizde %15'lik bir baskılama söz konusuydu, sonra döviz %40'lık patlama yaşadı. Şimdi ise baskılama %20 civarında, ne kadar patlayabileceğini de siz kestirin artık.
4. Karşılığı olmadan borç alırsanız, aldığınız parayı da para kazanmak için değil keyfinize ve kişisel giderlerinize harcarsanız yine patlarsınız. Merkez bankası net rezervleri -60 milyar. (Yazıyla eksi 60 milyar dolar) Kur korumalıdaki döviz miktarı 121 milyar dolar. Yani insanlar KKM'deki paralarını geri çekmek istese halktan aldıkları paraları ödeyecek para yok. Bu yüzden insanlar döviz çekmesin diye dolara %35 faiz veriyorlar. Dünyanın hangi ülkesinde dövize %35 faiz verilmiş araştırmak lazım. 5. Her şeyin bir sonu var.
Bu KKM saçmalığı birinin elinde patlar. Ya devletin, ya bankaların ya halkın. Çünkü bu işten birileri zarar görmeden buradan çıkış yok. Gittikçe derinleşen ve iflasa giden bir saçmalıklar sarmalının içindeyiz. Sonumuz hayrola. Şimdi lütfen yorumlara alayım sizce kimde patlayacak?
Giao dịch đang hoạt động
Seçim önceci baskılanan döviz kurunu yavaş yavaş salıyorlar. Dünkü harekete bakınca seçim sonrası hareketi mi, kontrollü yükseliş mi olduğu pek anlaşılamıyordu. Fakat bugün artık her şey daha net, dün 20,10 seviyesine kadar saldıkları doları her gün belli bir miktar salacakları anlaşıldı. Para arzı günlük %5 oranında artıyor.
Daha düne kadar 50 bin dolar üstü kur korumalılara %35 dolar faizi veriyordu bankalar. Geçen hafta bankam olan YK Bankasındaki danışmanımı arayıp kime bu oranları veriyorsunuz, dövize bu kadar yüksek faiz verilir mi? TL'ye verirsin ki insalar TL'ye gelsin falan demiştim. O hanımefendi de zaten seçimden sonra herkes dövize yüksek faiz vermeyi bırakacak, bankalar döviz pozisyonlarını güçlendirmek amacıyla döviz toplamak için bunu yapıyor demişti.
Nitekim de öyle oldu. Dünden itibaren banka döviz faiz vermemeye başladılar. %35 TL faizi vermeye. Yani Kur Korumalıya paranızı yatırırsanız size o günün kuru neyse o oranda TL faizi verecekler.
Bu güncellememin içinde az yukarıda bahsettiğim bir duruma dikkatinizi çekmek istiyorum. Vahim bir duruma;
Bankalar %30-37 gibi yüksek döviz faizini sadece Kur Korumalı'da 50 bin dolar üstü parası olanlar için verdiler. Yani kur korumalıya iyi para getirene dolar faizi verdiler. Yani fakirlere yine bir şey yok. Kur korumalının olayı neydi hatılatalım, dövizini getir, getirdiğin zamanki kurdan hesaplayalım. TL karşılığı neyse oan göre faiz hesaplayalım. Sürecin sonunda faiz çoksa faizi al, kur yükseldiyse dolarını al idi. Bu saatten sonra çok da umurumuzda mı, değil, ama öyle bir zengin zenginleştirme tezgahı vardı yani. Dikkatinizi çekeyim dedim.
Giao dịch đang hoạt động
Selam dostlar,
Bir durum değerlendirmesi yapalım. Erdoğan'ın kazanmasıyla banka hisselere haftaya tavan başladı ki zaten böyle olacağını biliyorduk. Neden böyle olması gerektiği ile ilgili size bir ipucu vereyim, gelecek sefer "yok benim ikinci dönemim değildi, ben tekrar cumhurbaşkanı olacağım" deyip seçilirse, siz de seçim ertesi piyasa açılmadan önceki talep süresinde banka hisselerine alış pozisyonuna girip, %10'ununuzu alıp keyfinize bakarsınız. Erdoğan politika faizinin düşük kalmasını istiyor, yani bankalar TCMB'den düşük faizli kredi alabiliyor (Ne kadar mı düşük %8,5 yıllık maliyet oranıyla), daha sonra da %35-40 yıllık maliyetle halka veriyorlar. Pardon artık onu da vermiyorlar.
Diğer taraftan bu haftayı Mehmet Şimşek yükselişiyle geçirdik, sanki Şimşek ekonominin başına geçse her şey düzelecekmiş gibi bir hava oluşturuldu. Ama böyle şeyler tehlikelidir. Neden mi? Çünkü Erdoğan bir kaç yıldır tutturduğu faiz sebep enflasyon sonuçtur tezinden vazgeçecek mi sanıyorsunuz? Şimşek ekonomi ve maliyeyi tümüyle devredersen gelirim dese Erdoğan kabul eder mi? Ya da sadece belli oranda ekonomi kontrolünü Şimşek'e verse bizi bu bataklıktan çıkarır mı. Hayır. Para duygusal hareket etmez, küçük yatırımcı duygusal hareket eder. Piyasalar bu yalancı yükselişlere de gereken tepkiyi verir. Dolayısıyla BİST'te bu seviyelerden alış yapmayın. Borsamızda zaten yabancı yatırımcı kalmadı, ülkedeki istikrarsızlıktan dolayı üretim yatırımı da gelmiyor. Yurtdışıdan gelen paralar hep bir şeyleri satın alma hedefli paralar. Bir sorun bakalım Türk-Rus ortaklığıyla başlayan Akkuyu Nükleer Santrali neden %100 Rusların oldu? Ruslar babalarının hayrına mı doğalgaz borcumuzu 1 sene ötelediler. Bizimkiler de hala bedava gaz kullandık sanıyorlar. Bu yanlış politikaların sıkıntısını ilerde hepimiz yaşacağız. Bu arada bir ay bedava gaz verildiği için Mayıs ayı enflasyon sepetinde doğalgaz 0 (Yazıyla Sıfır) olarak değerlendirilecek. Bu da enflasyonun eksili bir değerlerde çıkmasına neden olabilir. Bu da asgari ücrete yapılacak temmuz zammını ne kadar %17-20 arasında düşürecek, bilginize sunarım. Şimdi bu planlanmış ve toplumun zararına bir davranış değil de nedir? Ha ne var kendi düşen ağlamaz.
Önerilerle bitireyim. Bu saatten sonra BİST'ten alış yapmamak bence daha mantıklı, varsa pozisyonlarınız da çıkmak için fırsat kollasanız iyi olur. Döviz de makas çok fazla olduğu için almak istemeyebilirsiniz. ONS altındaki düzeltmeye de bakılırsa altın sertifikası almak daha mantıklı gibi duruyor, ya da fon yatırımcısıysanız 20 yıllık US fonu alabilirsiniz, Dolar endeksinin biraz daha düşmesiyle daha güzel karlar elde edebilirsiniz. Doalr endeksi DXY kanal tabanından tekrar yukarı yönlenirse o zaman fondan çıkıp hisselere girebilirsiniz. Amerika borsasında şuan alıma başlamak için erken, son zamanlarda onlarda da sadece teknoloji hisseleri pirim yapıyor. Tamam BIST yok Amerika yok ne alacağız derseniz de eğer uzun vade yatırımcısıysanız stockcircle com 'dan dünyaca ünlü yatırımcıların pozisyonlarına ve satın alımlarına bakabilir bir fikir edinebilirsiniz.
Giao dịch đang hoạt động
Selamlar, yukarıda mavi M2, turuncu USD/TRY demişim. Tam tersi olacak, dikkat edin lütfen.
Güncellememize gelecek olursak. Dediğim gibi oldu mu demek istemiyorum, çünkü doların fırlamasından başka seçeneği yoktu. Ha derseniz ki bitti mi? Bitmedi arkadaşlar. Eğer merkez bankası ve maliye yönetimi hükümeti kızdırmamak için böyle minik minik faiz artışına devam derse doların hedefi 30'dur. Minik minik diyorum çünkü enflasyonun 5'te 1'i kadar politika faizi belirlersen faiz artışı ters teper.
Niye mi? Çünkü sen parası olan adama parasını dövizden çıkarıp faize yatırması için sebep vereceksin ki adam döviz alıp kur korumalıya basmasın. Zaten bizim içinde bulunduğumuz duruma sayın Şimşek de "bu ne turşu, bu ne lahana çorbası diyordur". Çünkü hem kur korumalı saçmalığına devam ediyorsun hem minik minik faiz artışı yapıyorsun. Yani diyorsun ki devlette yenecek daha çok para var, gel kardeşim dolar al kur korumalıya yatır. Sonra enflasyonu ve doları düşüreceğiz? kimse de demiyor ki abi ağzın ne diyor, elin ne yapıyor.
Önerilerimle bitireyim. Döviz birikiminiz varsa; enflasyon oranı(tuik değil, enag) ve politika faizi denk konuma gelene kadar dövizde kalınız. BIST'de yatırım yapmak hala mantıksız, döviz bazında kaybediyorsunuz. Enflasyondan çok faiz getirisi elde edebileceğiniz durum oluştuktan sonra dövizden çıkıp TL mevduata geçebilirsiniz, diye düşünüyorum.
Giao dịch đang hoạt động
Dostlar, umarım iyisinizdir. Bu analizi paylaştığımda dolar 19-20 arasındaydı. Şimdi 27'leri konuşuyoruz. Üzülerek söylemeliyim ki daha bitmedi. Doların 30'un üstlerine çıktığını da göreceğiz maalesef. Bu kaçınılmaz durumun bir çok nedeni var. En büyük sebepleri şu şekilde sıralamak mümkün yozlaşmış hükümet, yolsuzluklar, israf, bilimsel temelleri olmayan ekonomi politikaları. Ve cahil halk. Demokrasi ile yönetilen devletler katılımlı bir yönetim anlayışı benimsedikleri için halk ülkesi için en iyisi olacağını düşündüğü karaları birlikte verir, ve çoğunluğun fikri uygulanır. Çoğu zaman ülkeye refah gelir. Ama bizim gibi cahil topluluklarda maalesef pimi çekilmiş bomba etkisi yapıyor. Toplumun %52'si bu politikaları, bunca yolsuzluğu normal karşılıyor. Geri kalan 48'inin de yapacak bir şeyi kalmıyor. Çünkü hükümet onları vatandaşları olarak görmediği için fikirlerini de ciddiye almıyor. Yaptıklarının hesabını verme ihtiyacı duymuyor. Halkın sırtına önceden tahakkuk etmiş vergiye ek yapılıyor -tamamen yasalara aykırı bir şekilde- ama meclis oylamasına muhalefetin yarısı katılmıyor bile. Çok kötü bir yönetim ve beceriksiz bir muhalefetin olduğu bir ülkede maalesef her şey olabilir. Para arzına gelecek olursak. Para arzı son bir yıl içinde 2 katına çıktı, hükümet aralıksız para basmaya devam ediyor. Ne zaman para basılır biliyor musunuz? Ekonominiz %5 büyümüştür, toplam üretiminiz %5 artmıştır, işsizlik oransal olarak azalmıştır, ihracatınız %5 artmıştır.(USD). Size kazanç getiren her şey %5 artmıştır, satın alma gücün %5 artmıştır. O zaman toplam arzın %5'si kadar para basarsın ki, döviz kuru değişimi ihracatçıyı kötü etkilemesin, ithalatçı uzun vadeli planlama yapabilsin. Ama dünyanın en aptalca politikasını güdüp döviz ihtiyacın oldukça para basıp piyasadan döviz almaya çalışırsan. Dövizin artışının önüne geçebilir misin? Halkını kazıklamaktan başka ne işe yarar bu politika? Halkın elindeki dövizi alıp anlamsız politikan yüzünden sürekli değeri düşen TL'yi halka kakalamaya çalışmanın ülkeye ne gibi faydası olabilir. Bir faydası olmaz, nitekim bir faydası olsun diye de beklemiyorlar.
Büyük şirketlerin, bütün stratejik üretim alanlarının, havaalanlarının, limanların, telekomünikasyon altyapınızın, askeri araç ve teknoloji üretim fabrikalarınızın, işe yarayan para kazandıran her şeyinizin bir kaç milyar uğruna yabancılara satılmaktaki amaçları neyse, TL basıp döviz almaktaki amaçları da aynı şey. Delikleri yamamak.
Dolayısıyla dostlar, yatırımlarınızı TL'ye bağlı hiç bir varlığa yatırmanızı tavsiye etmem. Süper zeka Şimşek hükümetin bütün faturalarını halka kesmekten hiç imtina etmiyor, siyasette en ufak rütbesi olan herkes çakarlı arabalarla geziyor, herkes önünde arkasında iki tane koruma arabasıyla geziyor. Demokratik seçimlerle seçilen cumhurbaşkanı kendine saraylar yaptırıyor, günlük milyonlarca lira çarçur ediliyor. Haklın çocuğu açlıktan ölürken, sarayda ağaçlar donmasın diye yer altına ısıtma sistemi döşeniyor. Siz niye yatırımlarınız TL'ye bağlamamaktan imtina edeceksiniz ki?
BİST'teki yükseliş de gözünüzü boyamasın. Bist'in dolar karşısındaki değerlemesine bakmalısınız.
Thông tin và ấn phẩm không có nghĩa là và không cấu thành, tài chính, đầu tư, kinh doanh, hoặc các loại lời khuyên hoặc khuyến nghị khác được cung cấp hoặc xác nhận bởi TradingView. Đọc thêm trong Điều khoản sử dụng.